Αρχική Σελίδα Άρθρα Μελών μας
Άρθρα Μελών μας
Ανάπτυξη μεθόδου επεξεργασίας για πολύ-λειτουργικά υφάσματα, A.A.Pliakas, C.A.Lawrence

Η διαχείριση της θερμότητας και της υγρασίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την απόδοση των κλωστοϋφαντουργικών επιφανειών, ειδικά όταν αυτές προορίζονται για εφαρμογές αθλητικής ένδυσης. Η συγκεκριμένη εργασία του συναδέλφου και μέλους του Συλλόγου μας Αχιλλέα Πλιάκα, που έγινε σε συνεργασία με τον καθηγητή C.A.Lawrence στο Πανεπιστήμιο του Leeds, αφορά την ανάπτυξη μιας διαδικασίας επεξεργασίας κλωστοϋφαντουργικών επιφανειών για τη δημιουργία ενός ελαφρού μονοστρωματικού πολυλειτουργικού υφάσματος, με ενισχυμένη υδροφοβία στη μία του όψη

Read more...
 
Στα μονοπάτια του χρώματος - Η βαφική παραδοσιακή τέχνη στην Κρήτη

Ανακοίνωση, Αριστέα-Ιωάννα Παπαδημητρίου, Αθανασία Τσατσαρού-Μιχαλάκη, Ε.Κ.Π.Α.

Εισαγωγή
Μια από τις πρώτες ανακαλύψεις του προϊστορικού ανθρώπου ήταν η ιδιότητα κάποιων ουσιών να αφήνουν έγχρωμα σημάδια. Έτσι πριν ακόμα, αρχίσει να γράφει, αισθάνθηκε την ανάγκη αξιοποιώντας τις έγχρωμες αυτές ουσίες να απεικονίσει τη ζωή του, να ομορφύνει τον τόπο της κατοικίας του, να εξυμνήσει με το δικό του μοναδικό τρόπο τα κατορθώματά του, να γράψει τη δική του ιστορία.

Αργότερα ο άνθρωπος χρησιμοποίησε την έμφυτη ανάγκη του για το ωραίο, για τη βαφή των ινών και των ρούχων του. Σαφείς πληροφορίες για την αρχή της χρήσης των χρωστικών για τη βαφή ινών δεν έχουμε. Στην ανακάλυψη των ουσιών αυτών έφτασε όπως πάντοτε μέσα από μια διαδικασία γεμάτη από δοκιμές, λάθη, συμπτώσεις και αλλαγές. Άρχισε κατόπιν να πειραματίζεται και με άλλα υλικά. Παρατήρησε ύστερα ότι κάποια άλλα φυσικά υλικά,

Read more...
 
Μελέτη και ταξινόμηση των Υφαντικών διακοσμητικών μοτίβων διαφορετικών περιοχών της Ελλάδος βάσει της Συμμετρίας τους

Ανακοίνωση της Αθανασίας Τσατσαρού-Μιχαλάκη, ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η συμμετρία έχει έντονη παρουσία στη ζωή όλων και μπορεί να λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ διαφόρων επιστημονικών κλάδων.
Σύμφωνα με τον Kappraff η συμμετρία αποτελείται από τρία βασικά χαρακτηριστικά: την επανάληψη, την αρμονία και την ποικιλία. Τα τρία αυτά στοιχεία απαντώνται έντονα τόσο στην υφαντική όσο και στην κεραμική τέχνη. Επανάληψη είναι η διαδικασία κατά την οποία το θεμελιώδες στοιχείο (motif) επαναλαμβάνεται κατά μήκος μιας σχεδιαστικής διάταξης. Η αρμονία είναι η οπτική ευχαρίστηση που προσφέρουν τα διάφορα στοιχεία της σχεδιαστικής διάταξης όταν συνδυαστούν κατάλληλα.