Αρχική Σελίδα Άρθρα Μελών μας Ανάπτυξη μεθόδου επεξεργασίας για πολύ-λειτουργικά υφάσματα, A.A.Pliakas, C.A.Lawrence
Ανάπτυξη μεθόδου επεξεργασίας για πολύ-λειτουργικά υφάσματα, A.A.Pliakas, C.A.Lawrence

Η διαχείριση της θερμότητας και της υγρασίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την απόδοση των κλωστοϋφαντουργικών επιφανειών, ειδικά όταν αυτές προορίζονται για εφαρμογές αθλητικής ένδυσης. Η συγκεκριμένη εργασία του συναδέλφου και μέλους του Συλλόγου μας Αχιλλέα Πλιάκα, που έγινε σε συνεργασία με τον καθηγητή C.A.Lawrence στο Πανεπιστήμιο του Leeds, αφορά την ανάπτυξη μιας διαδικασίας επεξεργασίας κλωστοϋφαντουργικών επιφανειών για τη δημιουργία ενός ελαφρού μονοστρωματικού πολυλειτουργικού υφάσματος, με ενισχυμένη υδροφοβία στη μία του όψη

και ενισχυμένη υδροφιλία στην άλλη. Αυτή η διαφορά υδροφοβίας και υδροφιλίας στις δύο όψεις του υφάσματος, συνεπάγεται ταχύτερους ρυθμούς απομάκρυνσης της θερμότητας και της υγρασίας (ιδρώτα) από το δέρμα του αθλητή προς το περιβάλλον, διατηρώντας το σώμα στεγνό και προσφέροντας υψηλότερη θερμική άνεση. Η μέθοδος για τη τροποποίηση των ιδιοτήτων του υφάσματος περιλαμβάνει επεξεργασίες πλάσματος και νανο-επικάλυψεις μέσω ηλεκτροψεκασμού και στις δύο πλευρές του.

 

Η δημοσίευση της εργασίας έγινε στα πλαίσια του INTERNATIONAL CONGRESS OF INNOVATIVE TEXTILES, ICONTEX2011, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις 20 έως 22 Οκτωβρίου 2011. Μπορείτε να δείτε τη δημοσίευση από τα πρακτικά του συνεδρίου:

PROCESS DEVELOPMENT FOR MULTIFUNCTIONAL TEXTILE SURFACES (pdf)