Αρχική Σελίδα Κλαδικά νέα Εξοπλιστικός ανταγωνισμός: Η Ρωσία απαντά επενδύοντας 250 εκατομμύρια $ σε τεχνικά υφάσματα για την άμυνα
Εξοπλιστικός ανταγωνισμός: Η Ρωσία απαντά επενδύοντας 250 εκατομμύρια $ σε τεχνικά υφάσματα για την άμυνα

 

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του ρωσικού υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου, η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 250 εκατομμύρια US$ για το σχεδιασμό και την παραγωγή  τεχνικών και μη-υφασμένων υφασμάτων, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων για τα επόμενα χρόνια. Η παραγωγή αφορά ειδικές κρατικές παραγγελίες, για τις οποίες κάποια στοιχεία δεν θα δημοσιευτούν. Η χρηματοδότηση θα προέλθει κυρίως από τον ρωσικό στρατιωτικό προϋπολογισμό, που υπολογίζεται σε περίπου 70 δις US$ για το 2018,  το υψηλότερο στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα επενδυθεί στο σχεδιασμό ειδικών κλωστοϋφαντουργικών υλικών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην ένδυση και στη λοιπή εξάρτηση Ρώσων στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

 

Τα ονόματα των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δεν έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θα είναι οι μεγαλύτερες Ρωσικές βιομηχανίες παραγωγής τεχνικών και μη-υφασμένων υφασμάτων, οι οποίες ήδη προμηθεύουν τα προϊόντα τους στις δυτικές αγορές. Το έργο συμπεριλαμβάνει την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων Ε & Α στη βιομηχανία, με τη συμμετοχή μερικών εκ των κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων της Ρωσίας στον τομέα των τεχνικών και μη-υφασμένων υφασμάτων, καθώς και κορυφαίων τεχνικών πανεπιστημίων της χώρας, όπως το Bauman Moscow State Technical University, που αποτελεί το παλαιότερο και μεγαλύτερο πολυτεχνικό ίδρυμα της Ρωσσίας και δραστηριοποιείται  στην Ε & A τεχνικών υφασμάτων από τη δεκαετία του 1990.
Σύμφωνα με δηλώσεις από επίσημο εκπρόσωπο του υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας Denis Manturov, η πλειοψηφία αυτών των δραστηριοτήτων Ε & Α θα παραμείνουν διαβαθμισμένες. Στο πλαίσιο του έργου, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σχεδιάζει να προσελκύσει δυτικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα των τεχνικών υφασμάτων για να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες.

Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για τεχνικά υφάσματα από τις ρωσικές στρατιωτικές και αμυντικές βιομηχανίες έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που οφείλεται και στη συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της χώρας. Αυτό έδωσε σημαντική ώθηση στη βιομηχανία τεχνικών υφασμάτων και δημιούργησε συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξής, μετά τη στασιμότητα που είχε προηγηθεί λόγω της οικονομική κρίσης στη Ρωσία και των Δυτικών κυρώσεων. Σύμφωνα με τον Denis Manturov, τα τελευταία χρόνια, η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ρωσικών τεχνικών υφασμάτων και αναμένεται ότι το μερίδιό της στη συνολική κατανάλωση θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά τα επόμενα χρόνια με υψηλότερα ποσοστά.

Οι ρωσικές βιομηχανίες χαιρέτισαν τη νέα πρωτοβουλία καθώς προσβλέπουν σε επιπλέον κέρδη, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά τη συνεχιζόμενη ύφεση στην  αγορά ιατρικών προϊόντων, στις κατασκευές και σε άλλους τομείς της ρωσικής οικονομίας που μέχρι σήμερα αποτελούσαν τους κύριους καταναλωτές τεχνικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στη Ρωσία.
Πριν από το 2017, η ρωσική βιομηχανία τεχνικών υφασμάτων βίωσε μια έντονη έλλειψη χρηματοδότησης, που προκλήθηκε από τη σημαντική μείωση της ελκυστικότητας των επενδύσεων στον κλάδο. Ωστόσο, χάρη στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση από την αμυντική βιομηχανία, διαφαίνεται η δυνατότητα σημαντικής βελτίωσης τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ρωσικό Σύνδεσμο Παραγωγών Κλωστοϋφαντουργίας και Ελαφράς Βιομηχανίας, ο οποίος έχει ως μέλη τις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνικών υφασμάτων της Ρωσίας, η απόφαση της κυβέρνησης να επενδύσει κεφάλαια στην ανάπτυξη νέων τεχνικών υφασμάτων για τις ανάγκες της άμυνας έρχεται σαν απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση των ΗΠΑ να επενδύσουν 75 εκατομμύρια US$ στον σχεδιασμό νέων τεχνικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων για στρατιωτικούς σκοπούς.

Πηγή: Innovation in Textiles, Eugene Gerden