Έκθεση για την υφαντική στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Κίνα

Για πρώτη φορά η αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα σε έκθεση στην Αθήνα. Η έκθεση υλοποιείται  στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, υπό την αιγίδα της κινεζικής πρεσβείας και θα διαρκέσει από το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 29 Απριλίου 2018.

Τα εκθέματα, που προέρχονται από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο, θα είναι χωρισμένα σε τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες:

  • Αστρονομία και μέτρηση του χρόνου
  • Ναυσιπλοΐα και προσανατολισμός
  • Υφαντικές μηχανές
  • Κατασκευή χαρτιού και εκτύπωση

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν μοντέλα κινεζικών εφευρέσεων, όπως του πρώτου σεισμογράφου του κόσμου (από το 132 μ.Χ.), της πρώτης χειράμαξας για μεταφορά εμπορευμάτων, που κατασκευάσθηκε σχεδόν ένα αιώνα πριν την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, του αρχαίου κινεζικού αρότρου που δημιουργήθηκε πριν από 5.000 χρόνια κ.ά.
Oι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης κ.ά. Παράλληλα, οι μαθητές όλων των τάξεων και σχολικών βαθμίδων θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν -μέσα από ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες- πώς αναπτύχθηκε η επιστημονική κινεζική σκέψη, σε σχέση και με την αντίστοιχη ελληνική.

Περισσότερα για την εκδήλωση