Έκθεση ΤEXPROCESS 2013: Βραβεία σε επτά καινοτομίες

της Ιωάννας Τσιαρή

Μια ραπτομηχανή που λαμβάνει εντολές από έναν υπολογιστή Tablet, μια εφαρμογή που αποφασίζει για το χρώμα της κλωστής, ώστε να ταιριάζει με το ύφασμα που θα ραφτεί, και μια ενωτική μηχανή για την παραγωγή ενδυμάτων χωρίς ραφές, βρίσκονται μεταξύ των καινοτόμων λύσεων που βραβεύτηκαν φέτος στην έκθεση Texprocess, η οποία έγινε στη  Φρανκφούρτη και αφορά προμήθειες και εξοπλισμό για τις επιχειρήσεις παραγωγής ενδυμάτων. Οι επτά πιο σημαντικές καινοτομίες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση Texprocess 2013 ήταν οι εξής:

Η εταιρία παραγωγής βιομηχανικών ραπτομηχανών Pfaff, παρουσίασε ένα νέο σύστημα το οποίο ελέγχει τις ρυθμίσεις και τη λειτουργία της ραπτομηχανής, μέσω μιας συσκευής tablet και του λογισμικού «Smartseaming» το οποίο ανέπτυξε η ίδια. Το σύστημα συνδέεται με τη νέα ραπτομηχανή POWERLINE 3705 και  παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου της λειτουργίας αλλά και των παραγωγικών δεδομένων της μηχανής. Μέσω του συστήματος αυτού, η ραπτομηχανή μπορεί να έχει αμφίδρομη επικοινωνία με ένα κεντρικό σύστημα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού της παραγωγής.

Μεταξύ αυτών που προσφέρει είναι:Απλούστερη και ασφαλέστερη κεντρική ρύθμιση των μηχανών, παρακάμπτοντας τον παραδοσιακό ρύθμισης που γίνεται από τον κάθε χειριστής μεμονωμένα

  • Στατιστική ανάλυση δεδομένων παραγωγής και ιστορικών δεδομένων τα οποία εξυπηρετούν στο πλάνο προληπτικής συντήρησης
  • Εμφανή προειδοποιητικά μηνύματα (αλάρμ) στην οθόνη του tablet, όπως για παράδειγμα: «η μπομπίνα νήματος αδειάζει», «αλλαγή βελόνας», κλπ
  • Μεταφόρτωση μέσω του δικτύου και εμφάνιση των εγχειριδίων συντήρησης της μηχανής, οδηγιών χρήσης (π.χ. για το πέρασμα του νήματος στη μηχανή) και εκπαιδευτικών βίντεο

Η εταιρία Coats παρουσίασε μια νέα διαδικτυακή υπηρεσία για την παραγγελία χρωματιστών κλωστών ραφής οι οποίες ταιριάζουν χρωματικά με το ύφασμα που πρόκειται να ραφτεί. Η υπηρεσία Coats Colour Express,  που βραβεύτηκε ως καινοτόμος στην Texprocess 2013,  βοηθά στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την παραγωγή δειγμάτων στις δύο με τρείς ημέρες και βελτιστοποιεί συνολικά τη διαχείριση των παραγγελιών. Οι υπηρεσία Coats Colour Express συμπεριλαμβάνει τη συσκευή Colour Capsure, η οποία προσδιορίζει με ακρίβεια το χρώμα ενός υλικού και το αντιστοιχίζει με την απόχρωση που θα πρέπει να έχει η κλωστή. Η παραγγελία του δείγματος μεταφέρεται ψηφιακά στο δίκτυο των εργαστηρίων της Coats ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή του. Η εταιρεία δήλωσε οτι μέσω του Coats Colour Express δέχεται περίπου 20.000 παραγγελίας ανά μήνα, εκ των οποίων το 55% το εισάγουν κατεύθείαν οι ίδιοι οι πελάτες μέσω του διαδικτύου.

Η εταιρία Nixtex με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ένωσε τις δυνάμεις της με τους αντιπροσώπους των μηχανών C-tex ώστε να σχεδιάσουν ένα σύστημα ελέγχου το οποίο μειώθει το λάθος ταίριασμα των χρωμάτων σε ραμμένα προϊόντα. To C-texColour μπορεί να προσδιορίσει και τις μικρότερες διαφοροποιήσεις στο χρώμα ενός ρολού υφάσματος, σε ταχύτητες που φτάνουν έως και τα 200 μέτρα το λεπτό, πριν αυτό φτάσει στη διαδικασία της κοπής και της ραφής. Η Nixtex αναφέρει ότι η ακρίβεια του C-texColour είναι πέντε φορές καλύτερη από αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί οπτικά.  Το σύστημα, το οποίο παρέχει και μια αναφορά επιτυχίας ή αποτυχίας βασισμένη στην κατάσταση του χρώματος, μπορεί να προσαρμοστεί στο ήδη υπάρχον σύστημα επιθεώρησης υφάσματος μιας εταιρείας.

Η εταιρία Brother  παρουσίασε τη νέα μηχανή ένωσης υφασμάτων BM-1000, η οποία αναμένεται να αντικαταστήσει ορισμένες διαδικασίες ραφής, ειδικά στα εσώρουχα και κυρίως τα  γυναικεία. Η νέα ενωτική μηχανή ενώνει τα κομμάτια με την εφαρμογή ενός είδους κόλλας που έχει φτιαχτεί ειδικά για την εταιρία Brother. Η εταιρία ισχυρίζεται οτι η μέθοδος είναι τρεις φορές πιο γρήγορη σχέση με τη συμβατική ραφή, ενώ η κόλλα είναι 1.5 φορά πιο ισχυρή από άλλες συγκολλητικές ταινίες.

Η Durkopp Adler βραβεύτηκε για τη νέα μηχανή ένωσης μανικιού στο άνοιγμα του ώμου. Πέρα από τα μηχανικά και ηλεκτρονικά της μέρη, η εντυπωσιακή καινοτομία της μηχανής βρίσκεται κυρίως στο «αυτοδιδασκόμενο» λογισμικό το οποίο ελέγχει, βελτιστοποιεί και εκτελεί αυτοματοποιημένα την ένωση. Το λογισμικό μπορεί να υπολογίζει αυτόματα τη διαβάθμιση του μανικιού για διαφορετικά μεγέθη του ενδύματος, να εκτελεί την ένωση τοποθετώντας σωστά τη ραφή βάσει της διαβάθμισης, να κάνει βελτιώσεις και να «αυτοδιδάσκεται» από αυτές. Η νεά μηχανή αυξάνει σημαντικά την παραγωγικότητα και την ποιότητα στις ενώσεις των μανικιών.

Η ενωτική μηχανή συγκόλλησης με ζεστό αέρα Vetron 5374 της εταιρίας Xi’an Typical Europe, στοχεύει στη μείωση της απώλειας θερμότητας με έναν νέας τεχνολογίας θερμαντήρα αέρα, ο οποίος φέρει ένα ακροφύσιο αέρα νέου σχεδιασμού, νανοπορώδη θερμομόνωση και βελτιώσεις στο κανάλι αέρα. Σύμφωνα με την εταιρία, το νέο ακροφύσιο βελτιώνει τη μεταφορά ενέργειας στο υλικό συγκόλλησης και οι απώλειες θερμότητας μειώνονται περισσότερο από το 90% σε σύγκριση με προηγούμενα συστήματα.

Η νέα μηχανή 8326 της εταιρίας Veit για το φινίρισμα πουκαμίσων με ελεγχόμενη υγρασία, εφοδιάζεται με αισθητήρα ο οποίος ανιχνεύει πότε το υλικό έχει στεγνώσει και αυτόματα τερματίζει τον κύκλο της διεργασίας.  Αυτό όχι μόνο βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά όπως αναφέρει η εταιρία αυξάνεται και η παραγωγικότητα, ειδικά σε περιπτώσεις λεπτών υφασμάτων.

Πηγή: άρθρο της KatieSmith στο just-style.com, 14 Ιουνίου 2013