Ελληνική παράδοση και γυναικείες φορεσιές στο Λονδίνο

Την μεγαλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική έκθεση της ελληνικής γυναικείας ενδυμασίας που παρουσιάστηκε ποτέ στην Αγγλία φιλοξενεί από 4 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου 2014 το Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου με τον τίτλο Patterns of Magnificence:Tradition and Reinvention in Greek Women’s Costume.

Η έκθεση ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Λονδίνου σαν αφιέρωμα στην μνήμη της Κούλας Λαιμού η οποία πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Κέντρου πριν απο 20 χρόνια. Με την συνεργασία του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος συγκεντρώθηκαν 50 από τις πιο λαμπρές και εντυπωσιακές ενδυμασίες, πολλές από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

Σκοπός της έκθεσης δεν είναι απλώς η προβολή της επιβλητικής ομορφιάς αυτής της παράδοσης αλλά και η αποκάλυψη των βασικών ενδυματολογικών δομών και της ιστορικής εξέλιξής τους. Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιωάννα Παπαντωνίου, ξεκινώντας με αριστοτεχνικό τρόπο από τα δύο βασικά φορέματα της Κάσου και της Κρήτης που έχουν χρονολογία τον 18ο αιώνα αφηγείται την εξέλιξη της ενδυμασίας μέσα από σειρά ποικίλων τοπικών ενδυμασιών καταλήγοντας στις αυλικές φορεσιές των βασιλισσών Αμαλίας και Όλγας στα μέσα του 19ου αιώνα.

Δείτε το πλήρες κείμενο με φωτογραφίες:  lifo.gr