Η ASN Impact Investors αποχώρησε από τις επενδύσεις που είχε πραγματοποιήσει στη βιομηχανία βιώσιμης μόδας.

Η πρόσφατη είδηση φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το γνωστό ερώτημα κατά πόσο οι επενδύσεις στη βιώσιμη μόδα ανταποκρίνονται στους πραγματικούς στόχους της βιωσιμότητας. To άρθρο του Just Style με τον τίτλο “Explainer: Impact of investor’s fashion exit on lack of sustainability”  έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το παραθέτουμε ακολούθως σε ελεύθερη μετάφραση:

Η ASN Impact Investors, διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της ASN Bank με έδρα την Ολλανδία, προκάλεσε πάταγο στους χρηματοοικονομικούς τομείς και στους τομείς της μόδας με την απόφασή της ορόσημο να αποχωρήσει από όλες τις επενδύσεις που είχε πραγματοποιήσει στη βιομηχανία ένδυσης. Η ASN Impact Investors ανέφερε ότι ο λόγος της πώλησης μετοχών αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ (77,52 εκ. $) που είχε επενδύσει  σε μεγάλες εταιρείες μόδας ήταν οι ανεπαρκείς προσπάθειες τους για την επίτευξη βιώσιμης παραγωγής, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις επενδύσεις στη βιομηχανία βιώσιμης μόδας.

Η κίνηση έγινε καθώς η ASN αυστηροποίησε τις πολιτικές της για τη βιωσιμότητα και αποχώρησε από τις 12 εταιρείες μόδας στις οποίες είχε επενδύσει ισχυριζόμενη ότι δεν είναι επαρκώς δεσμευμένες σε βιώσιμες πρακτικές.

Μεταξύ των εταιρειών που κατονομάστηκαν ήταν οι Hennes & Mauritz (H&M), Inditex, Marks & Spencer (M&S), Asos, Next, Puma, Lojas Renner, Gildan Activewear, Kontoor Brands, ASICS Corporation, Hanesbrands και VF Corporation.

Οι 12 εταιρείες μόδας δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Just Style να κάνουν κάποιο σχόλιο, ενώ ο διευθυντής της ASN Impact Investors, San Lie, δήλωσε: “Παρά τις προσπάθειες δέσμευσής μας, οι εταιρείες δεν έχουν κάνει επαρκή βήματα για να βελτιώσουν την κατάσταση τα τελευταία χρόνια.”  

Η απόφαση της ASN εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το εάν θα συνεχιστούν οι επενδύσεις στη βιομηχανία βιώσιμης μόδας με την ίδια ένταση και εάν θα αποχωρήσουν και άλλοι επενδυτές στο μέλλον. Άραγε η κίνηση του ASN αποτελεί μια αλλαγή στο επενδυτικό τοπίο ή ένα μεμονωμένο γεγονός;

Αν και η ASN δήλωσε ότι δεν αποκλείει μελλοντικές επενδύσεις στη βιομηχανία της μόδας, τόνισε ότι για να γίνουν τέτοιες επενδύσεις, οι εταιρείες μόδας πρέπει να πληρούν τα «αυστηρά κριτήριά της και να κινηθούν προς μια κυκλική βιομηχανία ένδυσης».

Ο αναλυτής της GlobalData, Neil Saunders, δηλώνει ότι δεν τον εκπλήσσεται αυτή η κίνηση και υποστηρίζει ότι δεν θα σηματοδοτήσει μια ευρύτερη τάση στον κλάδο. Όπως λέει, “Η απόφαση δεν προκαλεί έκπληξη γιατί η ASN εστιάζει στη βιωσιμότητα και θέλει να εκχωρήσει μετοχές εταιρειών που πιστεύει ότι δεν ταιριάζουν με τις αξίες της”, ενώ αμφιβάλει ότι και άλλες εταιρείες επενδύσεων θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της ASN, δηλώνοντας “Οι περισσότεροι άλλοι επενδυτικοί οίκοι δεν θα ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμά, καθώς έχουν διαφορετικό συνδυασμό προτεραιοτήτων που εστιάζουν περισσότερο στις οικονομικές αποδόσεις και λιγότερο στη βιωσιμότητα”.

Η αποεπένδυση της ASN Impact Investors είναι αναμφισβήτητα μια δραστική κίνηση που υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία των επενδύσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη, ωστόσο η εστίασή της στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις δεν είναι κοινή με άλλους επενδυτικούς οίκους.

Ο Saunders περιγράφει την ASN ως επενδυτή με ατζέντα και θεωρεί ότι παρόλο που οι ενέργειές της θα μπορούσαν να εμπνεύσουν εξειδικευμένους επενδυτές να εστιάσουν στον πραγματικό αντίκτυπο των επενδύσεων και να εξετάσουν παρόμοιες κινήσεις, “οι περισσότεροι κύριοι επενδυτές δεν θα ακολουθήσουν αυτό το σενάριο. Αναζητούν εταιρείες που παράγουν ανάπτυξη και έχουν καλά επιχειρηματικά μοντέλα”. Ο Saunders πιστεύει ότι η κίνηση της ASN δίνει ένα σήμα, αλλά είναι απίθανο να αναδιαμορφώσει το τοπίο των παγκόσμιων επενδύσεων σε μια νύχτα.

Οι επιπτώσεις στις εταιρείες μόδας

Για τις εταιρείες μόδας που επηρεάζονται από την αποεπένδυση της ASN, ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος είναι μικρής σημασίας σε σχέση με τον συμβολικό. Στην ερώτηση για το ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες για τις εμπλεκόμενες εταιρείες, ο Saunders απάντησε: “Ειλικρινά, όχι μεγάλες. Το μερίδιο που κατείχε η ASN σε αυτές τις πολυεθνικές εταιρείες ήταν σχετικά μικρό και δεν νομίζω ότι η ευρύτερη αγορά θα το πάρει πολύ σοβαρά”.

Κάποιες εταιρείες, όπως η M&S, έχουν ήδη καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη βιώσιμης παραγωγής και σύμφωνα με τον Saunders η αποεπένδυση μπορεί να θεωρηθεί ότι σχετίζεται με την απόκλιση από στόχους απόδοσης και όχι ουσίας. Επιπλέον, εκφράζει αμφιβολίες για τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους η ASN είχε επενδύσει αρχικά σε αυτές τις εταιρείες και εάν τηρούσε τις αξίες που επικρίνει τώρα.

Από την πλευρά της, η ASN Impact Investors υποστηρίζει ότι η αποεπένδυση έγινε διότι οι εταιρείες στις οποίες είχε επενδύσει  επιτάχυναν τους κύκλους παραγωγής τους για να ανταγωνιστούν τους εξαιρετικά γρήγορους κύκλους παραγωγής κινεζικών κολοσσών όπως η Shein και η Temu, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση τις πρακτικές βιωσιμότητας που ακολουθούν. O San Lie  διευθυντής της ASN τόνισε: “Αυτές οι εταιρείες ρούχων ανταγωνίζονται τώρα και Κινέζους παίκτες όπως η Shein και η Temu που παράγουν ρούχα ακόμα πιο γρήγορα. Αυτό εμποδίζει τη βιωσιμότητα, γι’ αυτό και λάβαμε τη δραστική απόφαση να σταματήσουμε να επενδύουμε σε αυτές”.

Ωστόσο, ο Saunders επισημαίνει ότι ο χαρακτηρισμός κάποιων εταιρειών από την ASN ως ταχείας μόδας είναι μάλλον παραπλανητική και εξηγεί: “Η Shein και η Temu ανήκουν σε μια πολύ διαφορετική κατηγορία από εταιρείες όπως η M&S και η Next. Στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι η ASN κατατάσσει τις M&S και Next ως παίκτες γρήγορης μόδας, επειδή δεν είναι”. Και συνεχίζει: “Το μοντέλο των Shein και Temu είναι πολύ πιο γρήγορο και βασίζεται σε τεράστιους όγκους παραγωγής που εγείρουν συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους εργαζόμενους”.

Είναι γνωστό ότι τόσο η Marks & Spencer όσο και η Next έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς τη βιωσιμότητα και τη υιοθέτηση πιο υπεύθυνων αλυσίδων εφοδιασμού.

Το 2020 και οι δύο ανέλαβαν δεσμεύσεις να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής στις αλυσίδες εφοδιασμού τους και να επιταχύνουν την πρόοδο προς το Net Zero UK πριν από το 2050 που έθεσε στόχο η κυβέρνηση.

Το 2021 Next ήταν ένας από τους πολλούς λιανοπωλητές που υποστήριξαν ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα για να βοηθήσει τη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και μόδας του Ηνωμένου Βασιλείου να προωθήσει τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία μέσω της αυξημένης διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Το 2024 η M&S επένδυσε 89 εκατομμύρια £ (112,4 εκατομμύρια δολάρια) στις πολιτικές της στους μισθούς και τις οικογενειακές άδειες για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και στη δοκιμαστική ανακύκλωση ινών με στόχο τα μηδενικά απορρίμματα μέχρι το 2040.

Εν τω μεταξύ, η Inditex και η Puma, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν επίσης στη λίστα εκποίησης του ASN Impact Investor, συμπεριλήφθηκαν στις 100 πιο βιώσιμες εταιρείες του κόσμου του περιοδικού Time για το 2024.

Ο ρόλος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη βιωσιμότητα

Η αποεπένδυση του ASN Impact Investors εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην προώθηση της βιωσιμότητας σε βιομηχανίες όπως η βιομηχανία της μόδας.

Ο Saunders πιστεύει ότι ενώ οι επενδυτές έχουν κάποια επιρροή, οι στόχοι τους συχνά συγκρούονται με την πραγματικότητα της αγοράς. “Οι επενδυτές θέλουν οι εταιρείες να τηρούν καλές πρακτικές βιωσιμότητας,  κανονισμούς και νόμους. Ωστόσο, χρειάζονται επίσης εταιρείες για να αποκομίσουν κέρδη”, λέει.

Αυτή η ένταση μεταξύ βιωσιμότητας και κερδοφορίας μπορεί να περιορίσει το εύρος της αλλαγής για την οποία είναι διατεθειμένοι να πιέσουν οι επενδυτές.

O San Lie πιστεύει ότι η ASN έχει τεράστια ευθύνη για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου κόσμου λόγω της επιρροής της στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σημειώνει, “Μπορούμε και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα θα πάνε στα σωστά μέρη και θα χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος” και προσθέτει “Αυτή η αποεπένδυση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στις εταιρείες ένδυσης και άλλους επενδυτές ότι πρέπει πραγματικά να σημειώσουν πρόοδο όταν πρόκειται για τη βελτίωση της βιωσιμότητας. Πρέπει να πάμε μπροστά, όχι πίσω”. Ο Saunders θεωρεί ότι οι στόχοι της ASN είναι μάλλον μη-ρεαλιστικοί για την πλειονότητα των επενδυτών και καταλήγει: “Αν οι εταιρείες ακολουθούσαν τις προτεραιότητές τους, θα γίνονταν λιγότερο κερδοφόρες και οι τιμές θα αυξάνονταν για τους καταναλωτές. Τα πράγματα θα χειροτέρευαν για όλους”.

Πηγή: Just Style