Προσφυγή για αποζημιώσεις σε Κ/Υ Μηχανικούς λόγω της μη έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων μέχρι και σήμερα

O Σύλλογος σε συνεργασία με επιλεγμένο δικηγορικό γραφείο ετοιμάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου οι Κλωστοϋφαντουργοί Μηχανικοί ΤΕ να αποζημιωθούν για την μη έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων μέχρι και σήμερα.

Οι προσφυγές θα γίνουν προς δύο κατευθύνσεις:

1) Η μία κατεύθυνση αφορά προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και το ύψος της αποζημίωσης αποφασίζεται ανά περίπτωση. Σε προηγούμενες προσφυγές άλλων ειδικοτήτων έχουν δοθεί αποζημιώσεις της τάξεως των 40,000€ και 60,000€ (συνολικά για όσους προσφεύγουν, όχι ατομικά), αλλά αναλόγως του πλήθους των προσώπων που προσφεύγουν το ποσό μπορεί να είναι και μεγαλύτερο.

2) Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά κατάθεση αγωγής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών που συνήθως δίνει “τυπική” αποζημίωση 2000€ σε κάθε πρόσωπο που συμμετέχει στην προσφυγή.

Αργότερα και εφόσον συνεχίσουν να μην εκδίδονται τα Επαγγελματικά Δικαιώματα, μπορεί να γίνει και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) όπου θα επιδικαστούν νέες αποζημιώσεις κατά πάσα πιθανότητα πολύ υψηλότερες. Ήδη άλλες ειδικότητες από ΤΕΙ/ΑΤΕΙ έχουν λάβει αποζημιώσεις από τα ελληνικά δικαστήρια και ετοιμάζονται για το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Οι συνάδελφοι που θέλουν να συμμετέχουν πρέπει να μπουν ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ στη διαδικασία της προσφυγής, ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΛΛΩΝ. Το κόστος είναι σχετικά μικρό και μειώνεται όσο μεγαλώνει ο αριθμός των συναδέλφων που συμμετέχουν.

Η καταληκτική ημερομηνία για να δηλώσετε συμμετοχή είναι η 10/03/2024.

Για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή στέλνοντας email στο protocol@texeng.gr.

εκ του ΔΣ του Συλλόγου